De Kracht van Muziek: Hoe Klanken Herinneringen Tot Leven Brengen

Gepubliceerd op 24 april 2025 om 11:10

Afbeeldingen nodigen bezoekers uit om een bericht te openen. De bovenste afbeelding van het bericht wordt automatisch als miniatuur van het blogbericht getoond. De juiste afbeelding in de miniatuurweergave kan het bericht attractiviteit verhogen.

Dit is het begin van de tweede alinea. Deze zul je alleen zien als je de optie selecteert om het eerste tekst-vak te zien.

Wat doet muziek met je brein? 

Muziek raakt ons allemaal. Het kan je blij maken, troosten of energie geven. Maar wist je dat muziek ook een diepgaand effect heeft op je hersenen? Zelfs bij mensen met dementie, die bepaalde herinneringen zijn kwijtgeraakt, kan muziek een verbluffend effect hebben. Ze kunnen plotseling meezingen met een liedje uit hun jeugd of zich gebeurtenissen herinneren die lang vergeten leken. Maar hoe werkt dit precies in de hersenen?

Muziek activeert bijna het hele brein

Onderzoeker dr. Betty Tijms legt uit:

"Als je naar muziek luistert die je mooi vindt, gebeurt er van alles in je hersenen. Met een MRI-scanner hebben we gezien dat bijna alle hersengebieden geactiveerd worden. Dat is fascinerend!" (Bron: Alzheimer Nederland, 2021)

Dit verklaart waarom muziek een sterke invloed heeft op emoties en herinneringen.

Muziek en dementie: een alternatieve route naar herinneringen

Bij mensen met dementie zijn sommige hersengebieden beschadigd, maar muziek kan nog steeds activiteit opwekken in deze gebieden. Een bekend voorbeeld is Henry uit de documentaire Alive Inside. Hij kon niet meer praten, maar toen hij zijn favoriete muziek hoorde, begon hij spontaan herinneringen te delen.

Dr. Tijms licht toe:

"Muziek is geen magisch middel, maar lijkt wel een alternatieve route naar het geheugen. Dit maakt het een krachtig hulpmiddel om contact te maken met iemand met dementie." (Bron: Alzheimer Nederland, 2021)

Muziek als therapie en diagnostisch hulpmiddel

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de rol van muziek in de gezondheidszorg. Zo wordt gekeken of veranderingen in muzieksmaak kunnen helpen bij het vaststellen van frontotemporale dementie, een moeilijk te diagnosticeren vorm van dementie.

Ons advies: luister en maak samen muziek!

Het mooie is dat je geen onderzoek hoeft af te wachten om de kracht van muziek te gebruiken. Dr. Tijms moedigt aan:

"Ga samen muziek luisteren of maken, vooral muziek waar de persoon met dementie van houdt. Dit kan een positieve invloed hebben op hun stemming en herinneringen." (Bron: Alzheimer Nederland, 2021)

🎵 Wil jij muziek inzetten om herinneringen te laten herleven? Zet een favoriet liedje op en ervaar het zelf!


Bronvermelding


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.